[back to the press room]

"KEIN MENSCH IST ILLEGAL" LAAT ZICH NIET INTIMIDEREN.

19 oktober 2000 De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil met een beroep op het merkenrecht politieke censuur toepassen op een tentoonstelling van kritische kunstposters met betrekking tot de rol van het bedrijf bij uitzettingen uit Duitsland. Internetproviders uit de gehele wereld willen de internet pagina's over de "Deportation.Class" op hun eigen site laten zien. In Nederland wordt op vergelijkbare manier actiegevoerd tegen de Koninklijke Luchtvaartmaatschapij (KLM) door het gebruik van de typische KLM symbolen, zwaan. Lettertype en de blauwe kleur [http://www.xs4all.nl/~ac/klm].

Het Duitse bedrijf Lufthansa AG verlangt een kniebuiging van "Kein Mensch ist illegal". De vliegtuigmaatschappij eist dat de tentoonstelling, die is te zien op de webpagina’s van Köln Stadtrevue en van "Kein Mensch ist illegal", uiterlijk op 16 oktober 2000 is verwijderd van het internet.
De posters worden al sinds mei dit jaar tentoongesteld, zowel op het internet, alsook als onderdeel van een reizende tentoonstelling. Kunstenaars uit geheel Duitsland deden begin dit jaar mee aan een poster wedstrijd. "Kein Mensch ist illegal" had de kunstenaars uitgenodigd om posters te ontwerpen over de rol die Lufthansa speelt bij uitzettingen. De tentoonstelling met de gedrukte posters trekt rond door Europa en op dit moment te zien in de Exnergasse galerie in Wenen.

In een brief van 9 oktober 2000 stellen de advocaten van Lufthansa AG dat het gebruik van de bedrijfskleuren en van de gedeponeerde merknaam strafbaar is. Tevens stellen zij dat enkele van de posters Lufthansa in de hoek plaatsen van racisten en extreem-rechtse partijen. Zij eisen een kwart miljoen Duitse Mark als schadevergoeding. Als de acties worden voortgezet verlangt Lufthansa 10.100 Duitse Mark voor elke keer dat de afspraak overtreden wordt. Voor de Köln Stadtrevue en "Kein Mensch ist illegal" kan deze bedreiging slechts gezien worden als intimidatie. Beide organisaties spreken dan ook van een brute aanval op de vrijheid van kunstuitingen.

Ondertussen is een internationale alliantie ontstaan ter ondersteuning van de bedreigde tentoonstelling. Enkele uren na ontvangst van de brief van de advocaten van Lufthansa op 9 oktober 2000 hebben enkele tientallen internet providers, vooral in de Verenigde Staten, spontaan "politiek asiel" aangeboden aan de tentoonstelling.

"De introductie van juridische stappen kan er alleen maar toe leiden dat de kritiek op het bedrijf zich verder zal verspreiden", betoogde de directie van de Köln Stadtrevue. Lufthansa AG zou zich meer zorgen moeten maken om haar beschadigde imago - vooral in het buitenland - in plaats van de critici van het bedrijf te intimideren met torenhoge schadeclaims. "Het bedrijf zou de uitzettingen van de Deportation.Class moeten beëindigen - niet de tentoonstelling!"

Voor meer informatie http://www.deportation-alliance.com/lh of op
telefoonnummer 00 49 172-8910825


Geschiedenis:
Door verschillende acties bij vliegvelden, reisbureau's en op het internet heeft "Kein Mensch ist illegal" het Lufthansa sinds maart dit jaar moeilijk gemaakt. Met als provocerende slogan "Deportation.Class - stop uitzettingen", eisen activisten dat Lufthansa geen gedwongen uitzetting van vluchtelingen meer uitvoert. De aanleiding voor de acties, die allen veel media-aandacht kregen in Duitsland, was de dood van de Soedanese vluchteling Aamir Ageeb, die op een gewelddadige manier om het leven kwam in mei 1999 aan boord van een vliegtuig van Lufthansa. De jaarlijkse aandeelhouders vergadering van Lufthansa AG in juni 2000 werd overschaduwd door protesten tegen uitzettingen.

"Kein Mensch ist illegal" kondigde aan dat zij intensiever de uitzettingen van het bedrijf in de gaten zou houden. Verschillende spectaculaire acties hebben de druk op Lufthansa ook werkelijk vergroot. Tegelijkertijd worden vluchtelingen geïnformeerd over de mogelijkheden om zich te verzetten mochten zij eventueel worden uitgezet.

Wij geloven dat de discussies tussen Lufthansa en de Duitse overheid niet tot doel hadden om Lufthansa te laten ophouden met 'Deportation.Class', zoals Lufthansa c.e.o. Weber aankondigde tijdens de aandeelhoudersvergadering in juni 2000. In plaats daarvan hebben zij waarschijnlijk besloten de campagne het zwijgen op te leggen", zegt Jan Hoffman van "Kein Mensch ist illegal". Hij beschikt over vertrouwelijke informatie waaruit blijkt dat de laatste maanden de problemen rond 'moeilijke uitzettingen" dusdanig zijn toegenomen dat uitzettingen regelmatig moeten worden afgebroken.

[back to the press room]