contacht usga terugnaar de homepagina
>

Aan: reisorganisaties in Nederland

Locatie: vakantiebeurs 1999

Utrecht, januari 1999

Geachte mevrouw/meneer,

Vandaag bent u als reisorganisatie aanwezig op de vakantiebeurs 1999. Wij willen uw aandacht vragen voor het uitzetten van vluchtelingen en illegalen naar landen die als vakantiebestemming gelden. Uitzettingen per vliegtuig waarbij de KLM een grote rol speelt. Wij spreken u als reisorganisatie aan om in deze een verantwoordelijkheid te nemen.

Elk jaar bezoeken tienduizenden mensen deze vakantiebeurs om een bestemming voor hun volgende vakantie uit te zoeken. Vanuit landen, zoals Turkije, waarheen reizigers met het vliegtuig op vakantie gaan, vluchten mensen naar Nederland of andere Europese landen. Terwijl wij in de rest van de wereld als toeristen welkom zijn, zijn vluchtelingen in Nederland niet welkom.

Vandaag roepen wij mensen op die in het vliegtuig een uitzetting van een vluchteling of illegaal meemaken om zich daarmee te bemoeien en daartegen te protesteren. Verder willen we iedereen oproepen om bij het boeken van een reis per vliegtuig een garantie te vragen dat er met dat vliegtuig niemand wordt uitgezet. Steeds vaker worden namelijk mensen gedwongen terug te keren, soms zelfs geboeid. Tegenwoordig is het zo dat op bijna iedere vlucht naar Afrika wel een afgewezen asielzoeker wordt uitgezet.

Ook reisorganisaties hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid en kunnen deze niet afschuiven op de politiek en de rechtspraak. Wij vragen u als reisorganisatie om de KLM duidelijk te maken dat hun medewerking aan uitzettingen niet op prijs wordt gesteld en dat u een mensvriendelijker houding van de luchtvaartmaatschappij eist.

Wij hopen dat u reizigers die zich tegen het uitzettingsbeleid keren zult helpen en dat u de KLM hierover onder druk zet.Met vriendelijk groeten,Autonoom Centrum

volgendenaar boven